De mens achter de zorgverlener

Geschreven door Renate

De mens achter de zorgverlener en de valkuilen van het zorghart

Wie mag ik zijn als zorgverlener? Wat wordt er van mij verwacht en wat is mijn professionele houding hierin?

Ooit werd me door een opdrachtgever gezegd: "Ga nooit zonder witte jas naar binnen, want dan ben je geen zorgverlener meer maar een vriend die komt om te helpen”. Ik vond dat onzin en dat ging me echt te ver. Maar ergens diep van binnen wist ik dat er een kern van waarheid in zat. 

Ik ben mezelf verloren in de professionele Na-Bij-Heid. Uiteindelijk verloor ik een beste vriend i.p.v een cliënt. Ik ben een mensenmens, iemand met een echt zorg hart, maar daarin ben ik vaak vergeten dat ik meer afstand zou kunnen creëren. Ja, het siert me dat ik alles over heb voor die ene cliënt, maar daarin vergat ik vaak mijn eigen omgeving. Mijn verantwoordelijkheidsgevoel was te groot. Niets was te gek en och het is waarschijnlijk zijn laatste kerst dus die maken we dan maar speciaal. Wij hebben nog tijd genoeg samen. Is dat zo? Tijd is niet meer in te halen. Herinneringen moet je samen maken.

Het verhaal van de mens achter de zorgverlener begint met een innerlijke strijd.

Een zoektocht naar identiteit en een professionele balans. Als zorgverlener vraag je je af wie je werkelijk bent in je rol, welke verwachtingen er op je rusten en hoe je je professioneel dient te gedragen.

Een pijnlijke realisatie volgde: ik verloor niet alleen een cliënt, maar ook een vriend. Mijn zorghart, dat me dreef om alles te doen voor degenen die aan mijn zorg waren toevertrouwd, overschaduwde soms mijn vermogen om professionele afstand te bewaren. De balans tussen betrokkenheid en afstand werd verstoord door een overweldigend verantwoordelijkheidsgevoel.

Zo eindigt het verhaal van de mens achter de zorgverlener met een diepe reflectie op de valkuilen van het zorghart. Het is een voortdurende zoektocht naar evenwicht tussen empathie en professionaliteit, tussen liefdevolle zorg en noodzakelijke afstand. En in deze zoektocht ligt de ware uitdaging van het zorgen voor anderen, zonder jezelf te verliezen.

Herken je je hierin? Ik vertel je hoe het mij gelukt is om hier de balans in te vinden, oftewel het principe van Professionele Na-Bij-Heid.