Praat Platen bij Scheiding

Ontdek de kracht van visuele communicatie met onze Sloompje Slak Praat Platen set, speciaal ontworpen voor professionals in de zorg, jeugdzorg en onderwijs. Deze set biedt een unieke taal die gesprekken met kinderen en ouders ondersteunt, vooral wanneer woorden tekortschieten.

Waarom Sloompje Slak Praat Platen?

Beelden zeggen meer dan 1000 woorden. De visuele communicatie in onze Praat Platen helpt om gedachten, gevoelens en behoeften beter te uiten en te begrijpen. Vooral in periodes van verandering en ingrijpende gebeurtenissen biedt deze methode overzicht, structuur en grip. Én het is een taal die ouder en kind verstaan. 

WAt zit er allemaal in de Praat Platen set?

De unieke Sloompje Slak® Praat Platen set bevat alles wat je nodig hebt om met kind én ouder te 'praten' over de scheiding; 

 • 10 Praat Platen met een Situatie uit avontuur van de slak/proces van kind
 • 7 Praat Platen met een Coping Strategie
 • 2 Blanco Praat Platen
 • 4 Emotiekaarten
 • 4 Houten houders (2x 10 cm en 2x 15 cm)
 • Maar liefst 17 Mini - Luisterverhalen!! 

Het avontuur van Sloompje Slak en het gebroken huis, vormt de rode draad van de Praat Platen set. Het avontuur van de slak staat gelijk aan het proces van kinderen van gescheiden ouders. 

help ouder en kind dezelfde taal te spreken

Coping Praat Platen

 • Deze platen laten zeven manieren zien waarop kinderen en volwassenen kunnen omgaan met ingrijpende gebeurtenissen en emoties.
 • Ze zijn leerzaam voor zowel ouder als kind en bieden concrete voorbeelden van copingmechanismen.

Emotiekaarten

 • De set bevat kaarten met de vier basisemoties: blij, verdrietig, boos en bang.
 • In tijden van verandering helpen deze basisemoties om gevoelens terug te brengen tot een begrijpelijk en hanteerbaar niveau.
 • Het creëert overzicht en geeft kinderen en ouders een stukje regie over hun emoties.

Situatie Praat Platen

 • De belangrijkste thema's waar een kind (en ouder) mee te maken krijgt bij een scheiding worden hierop visueel weergegeven.
 • De slak staat als metafoor voor het proces dat het kind doorloopt bij een scheiding.
 • Helpt ouders inzicht te krijgen in het proces van hun kind, zodat zij beter kunnen inspelen op de behoeften van hun kind.
 • Biedt een laagdrempelige ingang voor ouder-kind gesprekken, zodat iedereen dezelfde taal spreekt.

Voor wie?

De Sloompje Slak Praat Platen set is ideaal voor:

 • Professionals in het onderwijs zoals IB'ers of leerkrachten
 • Mediators
 • Jeugdhulpverleners
 • Kindercoaches en KIEScoaches
 • Iedereen die betrokken is bij ouders en/of kinderen bij scheiding of vechtscheiding

Wat maakt de Praat Platen set uniek?

- Direct inzetbaar: Een krachtige, concrete tool waarmee je direct aan de slag kunt.
- Luisterverhalen: De set bevat 17 mini luisterverhalen die aansluiten bij de 17 Praat Platen, en meteen een ingang voor gesprek bieden.

- Geeft kinderen een stem: Sloompje Slak geeft een stem aan emoties en situaties.

- Een taal die ouder én kind verstaan

- Geen Scheiding: Het woord scheiding valt niet in deze set. Je kunt het kind dus op een speelse en 'niet-bedreigende' wijze herkenning brengen in zijn proces. Of en wanneer je de vertaalslag maakt naar de situatie van het kind, kun je dus zelf/samen bepalen.

De Praat Platen zijn een perfecte aanvulling op je eigen expertise.

veelgestelde vragen

Kan ik de Praat Platen set ook los kopen?

Nee, de Praat Platen set is niet los te koop. Alleen in combinatie met de dagworkshop of Masterclass Vechtscheiding. Bij Sloompje Slak staan we voor kwaliteit in speelsheid, en dat willen we graag aan iedereen doorgeven.We vinden het belangrijk dat je niet alleen de set in handen hebt, maar ook leert over de toepassing en het gebruik van de Praat Platen bij scheiding en vechtscheiding. Daarom bieden we twee prachtige opties aan:

1. Dagworkshop
2. Online Masterclass Vechtscheiding

Met deze opties zorgen we ervoor dat de kwaliteit gewaarborgd blijft. Tijdens de workshop of masterclass leer je hoe je de Praat Platen effectief kunt inzetten in gesprekken met kinderen en ouders. Op deze manier garanderen we dat de speelsheid en de kracht van de Sloompje Slak methodiek volledig tot hun recht komen.

 

Wie heeft de Praat Platen ontwikkeld?

Claudia Hass, de ontwikkelaar van de Praat Platen set. Zij heeft haar jarenlange praktijkervaring en kennis op het gebied van scheiding, vechtscheiding en psychische problematiek bij kinderen rondom scheiding en verlies omgezet in dit krachtige visuele communicatiemiddel. Daarnaast is zij ook ervaringsdeskundige gescheiden moeder. Je profiteert dus van ervaring vanuit beide perspectieven; professional én ouder.

Wanneer krijg ik de Praat Platen set?

Binnen 2-3 werkdagen na aankoop, per post.

Wat is de meerwaarde van de Dagworkshop?

Wellicht heb je al ervaring met (kinderen van) gescheiden ouders en vraag je je af; wat voegt de workshop toe. Ervaring leert dat het écht effectief en doelgericht inzetten van de Praat Platen set vergroot als je de dagworkshop volgt. De dagworkshop geeft je de ruimte om in ongedwongen setting, zonder ouders die je op je vingers kijken, te oefenen met de diverse toepassingen. Zo raak je meer gewend aan de thema's, het product en hoe je dit ook kunt verweven met spelmateriaal als duplo, playmobil, knuffel etc. Hoe meer jij er mee vertrouwd raakt, hoe krachtiger je de gesprekken kunt voeren. De gesprekken met kind en ouders gaan gepaard met emoties, belangen en behoeften. Daar wil je meteen kunnen doorpakken. 

Hoe moet ik me inschrijven voor een Dagworkshop?

In het bestelproces zie je de data waarop de Dagworkshop wordt gegeven. Klik de datum aan waarop je wil deelnemen. 

Waar vindt de Dagworkshop plaats?

De Dagworkshop vindt plaats in Roggel, Midden-Limburg aan de Markt 6 in Business Centrum Leudal

OF

In regio Tilburg, locatie nader te bepalen.

Wat zijn de tijden van de Dagworkshop?

De Dagworkshop duurt van 10:00 tot 16:00.